Filter op

Geslaagde ASAS-dag 5 maart 2011

Voordat ik voor jullie de zeer geslaagde ASAS-dag zal omschrijven, zal ik mezelf eerst even voorstellen…

Ik ben Berit van Schajik  en vind het ontzettend leuk dat ik benaderd ben om voor deze website te schrijven. Ik ben in 2008 begonnen met de basiscursus Astrologie bij Nicolette de Wijn in Alkmaar en nu zit ik in het 2e jaar bij Odhiris in Utrecht.

 
Het was voor mij persoonlijk de tweede keer dat ik de ASAS dag bezocht. Het thema van de ASAS-dag 5 maart 2011 stond in het teken van De horoscoop als diagnostisch middel. Hoe gaan we om met cliënten die meer nodig hebben dan inzicht?
 
Als astroloog kan je niet altijd de cliënt verder helpen, het kan bijvoorbeeld zijn dat er een therapie nodig is en als astroloog zal je dan moeten doorverwijzen.
 
Na een welkomstwoord van de voorzitter is de dag begonnen.
 
Aan de hand van een praktijkvoorbeeld heeft Dick van der Mark duidelijk proberen te maken dat er in de horoscoop aanwijzingen kunnen staan voor een gerichte verwijzing.
Daarna krijgen drie vertegenwoordigers van aansluitende disciplines de gelegenheid iets te vertellen over hun vak.
 
Als eerste spreker mocht de heer Jonker (psychotherapeut) het spits afbijten. Hij houdt zich sedert 1970 bezig met vraagstukken op het terrein van de opvoeding en gezinsrelaties. Hij heeft diverse management- en beleidsfuncties bekleed in de jeugdzorg en op het departement. Tijdens de uitoefening van zijn functie als Algemeen Directeur van een orthopedagogische justitiële behandelinrichting verkreeg hij in 2004 het doctoraat in de Pedagogische, Psychologische en Sociologische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Vanaf 2006 treedt hij op als onderzoeker en adviseur in de jeugdzorg en het onderwijs en maakt hij deel uit van “Cheiron Life Design”; een particuliere praktijk voor traditionele en spirituele geneeswijzen. In het kader van deze praktijk rondt hij dit jaar de Postacademische Opleiding Antroposofische Diagnostiek, Gespreks- en Psychotherapie van de Nederlandse Vereniging ter bevordering van Antroposofische Psychotherapie af.
 
Lezing van vanochtend: Tussen maatschappelijke en persoonlijke structuren bestaat een onmiskenbaar verband. Begrippen als “individu” en “maatschappij“ verwijzen naar twee verschillende werkelijkheden die elkaar wederzijds beïnvloeden. Het mensbegrip of mensbeeld staat niet los van het maatschappijbeeld. Daarenboven is er sprake van een voortschrijdende maatschappelijke ontwikkeling in een bepaalde richting.
 
De lezing gaat in op de gevolgen van deze ontwikkelingslijn voor de gangbare oriëntatie op het mensbeeld. Deze ondergaat een fundamentele wijziging en brengt een herwaardering en hernieuwde aandacht met zich mee voor het diagnostisch psychopathologisch interpretatiekader. De astrologische diagnostiek sluit aan op deze verandering. Zij zou zich als complementaire diagnostiek publiekelijk duidelijker moeten presenteren.
 
Als tweede spreker was mevrouwVreeburg. Zij combineert als natuurgeneeskundige massage en voetreflexologie met kruidengeneeskunst en orthomoleculaire voeding.
 
Ooit is ze begonnen met werken in een tuincentrum. Sinds 1998 functioneert ze als stoelmasseur bij bedrijven als Sanoma Uitgevers en Media Partners en PWN. Ze is in staat direct op de werkvloer mensen te begeleiden naar beter functioneren en het zelf genezend vermogen te activeren. De laatste jaren houdt ze zich intensief bezig met Biologisch Dynamisch tuinieren. Daardoor heeft ze kennisgemaakt met de astrologie en volgt ze zelf nu astrologiecursussen.
 
Als derde spreker was de heer Dillo (Osteopaat) aanwezig. Na zijn studie Bewegingswetenschappen is hij fysiotherapie gaat studeren. Om mensen nog beter te kunnen helpen en beter te leren kennen lag daarna een studie Osteopathie voor de hand. In 2004is hij samen met een medestudent OsteoMedica begonnen, de een in Utrecht en hijzelf in Noord-Holland (Alkmaar, Heerhugowaard en Schagen).
Sinds een aantal jaar geeft hij ook les op de academie voor Osteopathie. Hij geeft hier de wetenschappelijke basisvorming en is verantwoordelijk voor de 2e jaars osteopathie-studenten die studeren in Antwerpen. Bij zijn studie Bewegingswetenschappen was één van z’n afstudeerrichtingen Sportpsychologie. Dit samen met zijn verleden als actief triatleet maakt dat sport gerelateerde aandoeningen zijn interesse heeft.
 
In de pauze heb ik samen met een medestudent heerlijk in het park rondgelopen om weer met een fris gehaald neus en vol enthousiasme ons aan te melden bij een van de drie sprekers om, de casus die er door hen was ingebracht door hen, aan een ronde tafel gesprek te bekijken en te bespreken.
 
Bij de eerste tafel waarbij ik mezelf aansloot was het grappig om op te merken dat iedereen meteen iets ging roepen, nadat de casus werd uitgelegd, we hadden immers de radix voor ons…, zo kwamen de tekens in de huizen voorbij, natuurlijk ook de aspecten, maar ook de dwads. We hebben de Saturnuscycles bekeken, de secundaire maan.
 
Bij de tweede spreker waar ik mij bij aansloot om deel te nemen aan de ronde tafelgesprek mochten we kiezen uit twee cases. We kozen voor een casus die best wel gecompliceerd was . Ook hier werd er van alles gezien en uitgesproken.
 
Op een gegeven moment was het afgelopen en mochten we ons weer verzamelen in de zaal beneden om de lay out te zien van de nieuwe website met de daarbij behorende uitleg. Je kon zien dat er hard gewerkt is aan een interactieve site met veel tools die zowel voor de leden als cliënten nieuwe mogelijkheden biedt.
 
Uiteindelijk was er even pauze en ben ik voldaan terug naar huis gegaan. De leden kregen de gelegenheid om een kopje koffie te nuttigen omdat er aansluitend de jaarlijkse algemene ledenvergadering was.
 
Het is voor mij wel duidelijk;  Het is ontzettend belangrijk om, zodra je als erkend astrologe werkt en je je werk en je cliënten serieus neemt, je een goed en betrouwbaar netwerk om je heen moet hebben, waarnaar je kan verwijzen indien dit nodig is.
Als astrologe werk je met het inzicht in de kosmische wetten. Wij hebben zicht op die wetmatigheden die er op verschillende energieniveaus zijn, maar we zijn geen wonderdokters of iets dergelijks.
 
Het was al met al een heerlijke dag; veel gehoord, veel gezien en veel gelachen. Het was ontspannend en leerzaam. Ben benieuwd wat de volgende keer weer te bieden heeft en wie weet zien we elkaar dan!
 
Berit